foto by: my Pride:)
Azt hiszem megtaláltam a tökéletes beilgi receptjét. Hamarosan jön a recept is. Addig csak annyit róla hogy Latsia oldalán találtam, az ő 2005-ös receptje. örök hálám Neked érte Latsia:) Még ugyan nem kóstoltuk, de ha ilyen szép csak jó lehet.
Na, akkor a recept:
Tészta:
1 kg finomliszt
30 dkg zsír
20 dkg margarin
16 dkg porcukor
5 dkg élesztő
2 tojás sárgája
2,5 dl víz
1 csipet só
1/2 citrom reszelt héja
Az egészet kenyérsütőgépbe szórtam, az utolsó dagasztásnál kivettem, beleraktam a kelesztőtálba, és beraktam a hűtőben. Eredetileg fél órát kellene pihentetni, de nekem bennt volt kb. másfél órát. Először rengetegnek tűnik a zsiradék-remélem S.Norbi nem téved erre:)-de valószinűleg ennek köszönhetően, hihetetlenül rugalmas tésztája van. Nem szakad, nem ragad, nem kell liszten nyújtani!
Töltelék:
40 dkg mazsola
10 dkg édes darált keksz
40 dkg cukor
2,5 dl víz
fahéj
reszelt citromhéj
A mazsolát meleg vízbe áztatni majd a diót, vagy mákot összekeverni a keksz darálékkal, fahéjjal, citromhéjjal, leszűrt mazsival. A vizet és a cukrot forralni és ráönteni a töltelékre.
Összedolgozni, hűlni hagyni A töltelék és a tészta egy súlyban legyen!
Tölteni, tekerni, majd lekenni tojás sárgájával, meleg helyre tenni míg megszárad, mégegyszer megkenni, de most hideg helyre tenni míg megszárad. Így szép fényes és márványos lesz és garantáltan nem reped. Szúrkálni és közepes lángon sütni.
Saját megjegyzés: Nekem a mákhoz kellett még tenni egy kis vízet, mert nagyon morzsalékosnak tűnt. Még így is az maradt, viszont istenien szaftos volt. A tésztát és a tölteléket direkt lemértem, pont 50 dkg lett a 4 töltelék adag, és a 4 tészta gombóc is.
Soha többet nem sütök másmilyen recept alapján!