1.Utoljára együtt
2.Közelről
3.Dobozban
Életem élső pralinéi , de azt hiszem nem az utolsók. Külalakilag nem éppen tökéletesek, de az első falat után ez már senkit sem érdekelt:)
1 rúd vanilia -2 csomag van.cukorral helyettesítettem
1,5 dl tejszín
20 dkg étcsoki- a Tibi jóóó, a Tibi tökéletes:)
3 dkg vaj
1 narancs héja
2 ek narancslikőr- saját készítésűt használtam
A forgatáshoz bármi. Én csokimázba forgattam.
Gőz fölött megolvasztottam a csokit,belekevertem a vajat, hozzáadtam a vaniliás cukorral felforralt tejszínt, majd a narancshéjját és a likőrt.
Egy éjszakára hűtőbe tettem és másnap a nagyobbik lányomat megőrjítve kigombócoztuk. Mivel ez volt az első próbálkozásunk, nem ment simán a kezdés, de nagyon jól szórakoztunk:) A csokiba forgatásra egy másik nap került sor.
A zöld, kapszli alakú az úgy sikerült hogy nagymamától volt valami zöld ömlesztett csokim, és azzal öntöttem nyakon a kapszliba ültetett golyóbisokat.
2.Uvima kocka:
Ezt a nlcafe Sütik-képpel cimű fórumán találtam és uvima nevű konyhatündér fantáziáját dícséri. Ezúton mondok neked köszönetet!
A mézeslapot ketté vágtam, megkentem vékonyan szilvalekvárral, majd vékony szeleteket vágtam a birsalmasajtból és szorosan a lekvárral megkent lapot befedtem vele. Azután a marcipánból olyan vastagságú lapot nyújtottam, int amilyen vastagságúra a birsalma sajtot szeleteltem, ezzel befedtem. Ezután megint megkentem vékonyan, szilvalekvárral, erre ráhelyeztem a második mézes lapot, egy kissé lenyomkodtam, majd megint lehelet vékonyan lekentem a lapot lekvárral, és erre helyeztem a marcipánból nyújtott második lapot. Ezután beraktam a hűtőbe, majd pár óra elteltével kivettem és apró kockára daraboltam, amit olvasztott csokoládéval bevontam, és cukorgyönggyel díszítettem.
3.Karamellás bonbon-Lányok szerint Óriás tofifi
Először is a papirkapszlikat kikenjük csokival, legalább kétszer. Ha meghűlt ,lehet tölteni. Na ez pepecs meló, de megéri. Két fajta töltelékkel töltöttem, az egyik a karamellás:
12 dkg vaj
1 doboz sűrített tej / 397g /
2 ek méz
7 dkg cukor
Mindent összeöntöttem és addig kavargattam kislángon amíg karamell színű nem lett. (Ezt a krém ötletet Latsia Csokis-karamellás-mogyorós sütijének a receptjéből csentem el.) Még melegen bele töltöttem a csokikapszlikba majd tettem bele egy-két szem mogyorót. A papírt nem szabad lehúzni a csokiról, csak ha a krém megszilárdul mert megolvad kicsit menet közben a meleg krémtől. Viszont gyorsan köt,muszáj melegen megtölteni. Másnap csokival díszítettem.
4.Mars szeletes csokikapszli
A Lidl-ben kapható Mars szelet utánzatból( zacsiban árult kicsi) 4 darabot felolvasztottam 1 dl tejszínnel, és ezzel töltöttem meg a csokikapszlikat. Ugyanúgy mint a karamellás krémmel.
5.Marcipános golyó
Na ez nem lesz pontos recept, pedig ez volt a legfinomabb. Volt kb 50 dkg marcipám masszám, ehhez adtam egy-két evőkanál mézet ( ezt legközelebb elhagynám)baracklekvárt, darált kekszet, keserű mandula aromát, darált diót, reszelt narancshéjját, egy kis narancslikőrt na és egy kis aszalt ananászt.
Ezt Bogi gyumázta, ami nem volt egyszerű feladat. Mivel fogalmam nem volt milyen állagúnak kell lennie, ezért elég sokáig kínlódtunk vele mire gombócozható állapotba hoztuk.
A csokibaforgatás itt is másnap történt. Szintén Tibi csokival, 10 dkg csokihoz 1 evőkanál olajat adok miután gőz fölött felolvasztom. Először hungarocell darabra tettem a fogpiszkálóra felszúrt gombócokat, aztán mikor betelt, találtam egy fél fej kelkáposztát és ott folytattam.Ezt megmutatom mielőtt padlót fogtok:)
6.Töltött datolya
Az ötlet nem a sajátom, én a marcipános golyóim masszáját töltöttem bele datolyába , forgattam meg csokiban és szórtam meg kókusszal.